Recepty

DOMACI MLSANI

MRKVOVA SRDICKA S CITRONOVOU POLEVOU
– 250g jemne nastrouhane mrkve
– 250g masla
– 200g mouky
– 150g celozrnne mouky
– 1 kyprici prasek

– mouckovy cukr na posypani nebo mouckovy cukr a citronova stava na polevu + barevne sypani na ozdobu
Vse vpracujeme v testo. Nechame chvili odpocinout v lednici. Pote rozvalime testo na placku silnou cca 3mm a vykrajujeme. Peceme na 180C asi 10 minut. Po upeceni muzeme posypat lehce mouckovym cukrem, nebo dozdobit citronovou polevou.
Testo je samo o sobe prijemne sladke, takze neni potreba doslazovat.

MASARYKOVO VANOCNI CUKROVI
– 170g liskovych orisku
– 300g mouky
– 200g masla
– 70g cukru
– 1 vejce
Liskove orisky oprazime na plechu – pri 210C asi 10 minut. Doporucuji hlidat!!! 🙂 Orisky promneme v uterce a zbavime je slupek. Pote je namocime na pul hodiny do horke vody. Mouku smichame s maslem, cukrem a vajickem. Zcezene orisky zlehka obalime v mouce a vmichame do testa. Dukladne vse spojime a vytvarujeme asi 4 valecky, ktere nechame v lednici ztuhnout. Pote krajime ostrym nozem na platky silne cca 5mm. Peceme na 180C doruzova.

MERUNKOVE KOSTKY S OVESNYMI VLOCKAMI
– hrst merunek
– hrst slenecnicovych seminek
– hrst rozinek
– hrst dynovych seminek
– 6 hrsti ovesnych vlocek
Merunky a rozinky si nechame na chvili namocit. Do mixeru dame seminka a ovesne vlocky a trochu rozmixujeme. Pak pridame rozinky a merunky a zase rozmixujeme. Hmotu vyklopime do formy vylozene potravinovou folii a uplacame. Nechame vychladit a pak nakrajime na kostky. Uchovavame v dednici.

DOMACI ,,BOUNTY,,
– 100g kokosu
– lzice medu
– lzice kokosoveho oleje
– pul tabulky cokolady
Med ohrejeme na vodni lazni a dobre vmichame kokos. Pridame kokosovy olej a zase dobre promichame! Mensi formu vylozime potravinovou folii a do teto formy vsypeme kokosovou smes. Dobre to uplacame! Na vodni lazni si jeste rozpustime cokoladu se kterou polejeme kokosovou placku. Cokoladu rovnomerne rozetreme a dame vychladit do lednice nebo mrazaku.

OVESNE KULICKY S BRUSINKAMI
– 1,5 hrnku ovesnych vlocek
– hrst slunecnicovych seminek
– 2 hrsti susenych brusinek
– 6-8 datli
– 3 lzice arasidoveho masla
– 1 lzice kokosoveho oleje
Ovesne vlocky, slunecnicova seminka, brusinky a datle dame do kuchynskeho robotu a spolecne kratce rozmicujeme. Pridame arasidove maslo a kokosovy olej a opet spolecne rozmixujeme. Ze vznikle smesi delame kulicky. Mnozstvi staci na pribline 40 kulicek. Uchovavame v lednici.

MAKOVO-CITRONOVE SUSENKY
– 6 lzic mleteho maku
– 2 lzice hnedeho cukru
– 3 lzice citronove stavy
– nastrouhana kura z 1/3 citronu
– 10-12 lzic celozrnne mouky
– 1 vejce
– 50g masla
V mise smichame mak, cukr, citronovou stavu a kuru. Pridame rozpustene maslo a vejce. Postupne pridavame mouku a michame. Testo by se nemelo lepit nebo drolit. Z testa delame kulicky, ktere rozplacneme na plech vylozeny pecicim papirem. Peceme na 180C do rurova.

IMG_6640.JPG

DOMACI CELOZRNNE PISKOTY
– 70g celozrnne mouky
– 50g hnedehe cukru
– 1 lzicka vanilkoveho cukru
– 2 vejce
– 1 lzice horke vody
Nejdriv si vyslehame zloutky s vynilkovym cukrem a vetsi polovinou hnedeho cukru do svetle peny. Pote pridame lzici horke vody a opet slehame. Do vznikle peny po castech vmichame mouku. Vznikne husta hmota, ale tak to ma byt. V dalsi mise usleheme bilky se zbytkem cukru do husteho snehu. Snih opatrne po castech primichavame k zloutkovemu testu. Testo plnime do potravinarskeho pytliku a na plech vylozeny pecicim papirem delame kolecka velikosti piskotu. Peceme na 180C dokud nezruzovi. Mnozstvi priblizne na 80 ks, zalezi na velikosti.

BRUSINKOVE KOSTKY
– 100g brusinek
– 8 datli
– 3 lzice sesamovych seminek
– hrst dynovych seminek
– pul lzicky skorice
Do kuchynskeho robotu dame rozmixovat seminka se skorici. K seminkove smesi pak pridame brusinky a rozpulene datla. Vse opet rozmixujeme. Pripravime si potravinovou krabicku (priblizne 20cm x 20cm) a vylozime ji potravinovou folii. Brusinkovou smes vyklopime do krabicky a rovnomerne vmackame, aby mela placka vsude stejnou tloustku. Prekryjeme folii a dame ulezet do lednice. Pak jen nakrajime na kosticky a muzeme mlsat :).

DATLOVE SUSENKY
– 10 datli
– 1/4 masla
– 1 vejce
– 12-14 lzic celozrnne mouky
– 1 lzicka kakaa
Datle nakrajime na malinke kousicky a pridame k rozpustenemu maslu. Vidlickou jeste rozmackame a pridame vajicko a kakao. Dobre promichame a pomalu pridavame mouku. Testo propracujeme ve tvarne a nelepive. Udelame z nej valecek dlouhy priblizne 30 cm, valecek zabalime do potravinove folie a vytvarujeme do kvadru. Testo nechame hodinu odpocinout v lednici. Po vychlazeni z kvadru krajime jednotlive susenky v tloustce pul centimetru a kladame na plech vylozeny pecicim papirem. Peceme na 180 C asi 10 minut.

,,JAKOZE,, NUGETOVE KOSTKY
Jako dite jsem mela rada nugetu. Nedavno jsem na ni dostala chut, ale doma jsme ji nemeli a tak jsem zainprovizovala a zkusila vyzkouzlit neco co se bude aspon trochu zdraveji tvarit. A povedlo se 😉
– 2 lzice nutely (ja davam domaci ,,jakoze,, nutelu = domaci oriskova pomazanka – recept najdete nize)
– 3 lzice arasidoveho masla
– 10 lzic ovesnych vlocek
Vse dobre promichate a uplacate do potravinove krabicky vylozene potravinovou folii v tloustce kolem pul centimetru. Dame odpocinout do lednice pres noc a druhy den staci nakrajet na kosticky.

BANANOVE SUSENKY S KAROBEM
– 1 banan
– 2 lzice chia seminek + 12 lzic vody
– 2 lzicky hnedeho cukru
– 1/2 lzicky kypriciho prasku
– 1 lzicka karobu
– 1/2 lzicky kakaa
– 20-25 lzic celozrnne mouky
Do misky si nejdriv namocime chia seminka ve vode a nechame 10 minut. Na talirku rozmackame na kasi banan. Pridame k chia seminku i s dalsimi surovinami a dobre promichame. Z mazlaveho testa delame na plech vylozeny pecicim papirem hromadky, ktere rozmazneme na placku. Peceme ve vyhrate troube 15 minut na 180°C.

KOKOSOVE SUSENKY
– 100g kokosu
– 1-2 lzice medu (zalezi jak moc chcete mit susenky sladke)
– 1 lzice chia seminek  + 6 lzic vody
– 1 lzice kokosoveho oleje
Chia seminka dame do misky, pridame vodu a nechame. Na vodni lazni si rozehrejeme med s kokosovym olejem. Az se med s olejem spoji primichame kokos a nemocena chia seminka. Vse dobre promichame. Delame placicky, ktere pokladame na pecici papir na plech. Peceme na 125°C dozlatova. Mnozstvi priblizne na 25 susenek.

JABLECNE CTVERECKY
– dve jablka
– lzice hnedeho cukru
– hrst rozinek
– pul lzicky skorice
– 10 lzic ovesnych vlocek
– 1 lzice chia seminek
Do jedne misky si namocime rozinky (cca na 20 minut). Do dalsi misky dame lzici chia seminek a pridame 6 lzic vody. Do treti vetsi misy nastrouhame dve jablka ke kterym pak pridame hnedy cukr a skorici. Vse dobre promichame. Pridame namocene rozinky a chia seminka (namocenim chia seminek vznikne gelovity sliz 🙂 ). Nakonec vmichame i ovsne vlocky a zase vse dobre promichame. Smes rovnomerne rozprostreme a uplacame v tloustce cca 1 cm do mensi formy vylozene pecicim papirem. Peceme na 160°C priblizne 30 minut, nebo do doby kdy zacne zlatnout. Nechame vychladit a muzeme podavat.
Ja to malem do sebe natlacila cele sama 😀 . Vyborne je to i s kopeckem reckeho jogurtu ke snidani.

COKOLADOVE SUSENKY
– 300 g mouky
– pul prasku do peciva
– 100 g masla
– 100 g horke cokolady
– 3 lzicky medu
Na vodni lazni rozpustime cokoladu s maslem a medem. Po rozpusteni vsech ingredienci sundame z vodni lazne a nechame vychladnout. Pote pridame vejce a mouku s praskem do peciva. Vse dobre promichame a testo nechame chvili odpocinout. Ze vznikle hmoty delame kulicky, ktere jen rozmackneme na placicku. (Urcite by se dalo z testa po vyvaleni i vykrajovat, ale ja jsem na to asi moc lina 😀 ) Peceme pri 180°C priblizne 7-10 minut. (Pro jistotu kontrolujte! Tmavsi testo je zradne 🙂 V jedne chvili to vypada, ze je jeste cas a za chvilku uz je pozde 😀 ) Mnozstvi staci na 60 susenek. Ovsem zalezi na velikosti.

SKORICOVE JAZYCKY
– 1/3 masla
– 1 vejce
– 2 lzice medu
– 200 g semoliny
– 1 lzice skorice
Semolinu smichame se lzici skorice. Pridame vejce, zmekle maslo a med. Po zamichani by se nemelo testo lepit. Z testa delame valecky tloustky malicku, ktere jen rozmacknete na ovalnou placicku primo na plechu. Peceme dozlatova pri 180°C. Mnozstvi staci na 60 susenek. Ovsem zalezi na velikosti.

OVESNE KOLACKOVE SUSENKY S MARMELADOU
Budete potrebovat:
– 1 a pul hrnku ovesnych vlocek
– 2 lzice celozrnne mouky
– 1/3 masla
– 1 a pul lzice medu
– 1 vejce
– marmeladu podle chuti, nebo moznosti 🙂
Do misy nasypete vlocky s moukou a vmichate zmekle maslo, vejce a med. Doporucuji testo nechat tak 5 minut odpocinout, lepe se s nim pak pracuje. Z testa pak delejte placicky na pecici papir. Az je mate vsechny na kazdou z nich dejte doprostred trochu marmelady. Pecte na 175°C dozlatova.

DATLOVE KULICKY
Budete potrebovat:
– hrnek datli
– 3/4 hrnku mandli
– 3/4 hrnku orechu (ja davam vlasske, ale vyberte podle vasi chuti)
– 3 lzice dynovych seminek
– 3 lzice sezamovych seminek
– 1 lzicka kakaa
– 2 lzicky karoboveho prasku
Mandle kratce opeceme v troube a po vychladnuti dame do kuchynskeho robotu spolu s ostatnimi orisky a seminky a nechame rozsekat. (Pokud takovy robot jeste nemate napiste Jeziskovi stejne jako ja 🙂 .)
V dalsim kroku k oriskovo-seminkove smesi pridejte rozpulene vypeckovane datle a vse ostatni a znovu vse rozsekejte.
Ze vznikle hmoty tvorte kulicky. Mnozstvi je cca na 30 kulicek. Zalezi na velikosti.
Uchovavejte v lednici. U nas vydrzi maximalne dva dny 😀 , teda pokud se nesni hned 😀 .

BANANOVE SUSENKY
Budete potrebovat:
– jeden banan
– 200 g mouky (pouzivam pul na pul celozrnou a obycejnou)
– 80g masla
– jedno vejce
– spetku stevie, nebo lzice medu
Banan rozmackejte vidlickou. Pridejte k nemu rozklepnute vajicko, zmekle maslo a zamichejte. Misto cukru pouzivam stevii, ale muzete dat i med. Mouku pridavejte do testa postupne. Mnozstvi bude zalezet na velikosti bananu a vajicka. Po zamichani by se nemelo testo lepit. Z testa delame kulicky, ktere jen rozmacknete na placicku primo na plechu vylozenem pecicim papirem. Peceme dozlatova pri 180°C.

DOMACI KAROBOVA ,,COKOLADA,,
Jednoho krasneho dne jsem mela velikanskou chut na nejakou ,,prasarnu,, . Proste me honila mlsna a doma nic nebylo. Koukala jsem na internet na domaci cokolady, ale vsude byl hlavni ingredienci ztuzeny tuk, ktery doma nemivam a ani se siroko daleko neda koupit. Tak jsem hledala dal a nasla jsem recept s kokosovym olejem misto tuku.
Po pravde i kdyz kokosovy olej pouzivam moc jsem tomu neverila 😀 . Vysledek byl ale uzasny. Sice jsem byla trochu jako Babica : ,, Kdyz nemate limetu, tak tam dejte citron. Kdyz nemate citron, tak tam nedavejte nic.,, 😀 protoze vetsinou v techto receptech jsou ingredience ktere doma my proste zatim nevedeme 😀 . Kazdopadne vysledek byl presne takovy po kterem jsem touzila.
Budete potrebovat:
– 3 lzice kokosoveho oleje
– 1 a 1/2 lzice karoboveho prasku
– 1 lzice kakaa
– 2 lzice medu
– hrst susenych brusinek
– hrst slunecnicovych seminek
Med si rozehrejeme na vodni lazni a pridame kokosovy olej. Az je rozpusten pridejte karobovy prasek a kakao. Vse dobre promichejte. Nakonec prisypejte brusinky a slunecnicova seminka. Smes vlyjte a rovnomerne rozetrete do pripravene krabicky (o velikosti tabulky cokolady) vylozenou pecicim papirem.
Ja davam vychladit do mrazaku na 30 minut. Stejne jako vsechno ostatni se u nas ani tato karobova ,,cokolada,, vetsinou ani den neohreje. Nejlepsi je opravdu rovnou z mrazaku 🙂

IMG_6625PERNICKY
– 400g mouky (ja dala pul na pul obyc a celozrnnou)
– 70g cukru
– 1 lzici pernikoveho koreni
– 4 lzice medu
– 60g masla
– 2 vejce
– kypriciho prasku
– 1 lzicka kakaa
– 1/2 lzicky jedle sody
– 1/2 lzicky kypriciho prasku
Maslo rozpustime s medem. Vsechny suche ingredience dobre smichame v mise a pak pridame maslo s medem a vejce. Dobre propracujeme v nelepive testo a dame do lednice pres noc odpocinout. Druhy den vyvalime z testa plat a vykrajujeme pozadovane tvary. Pokladame na plech vylozeny pecicim papirem a potreme rozmichanym vajickem. Peceme dozlatova na 180C.

,,JAKOZE,, NUTELA = DOMACI ORISKOVO-COKOLADOVA POMAZANKA
– 200g orisku (ja davam 100g mandli + 100g vlasskych orechu nebo 100g liskovych orisku a 100g vlasskych orechu)
– 1 horkou cokoladu
– 1 kondenzovane mleko slazene
Orisky dame kratce opect do trouby nebo kratce osmahneme na suche panvi. Umeleme nebo rozsekame v mixeru. Na vodni lazni rozpustime na kousky nalamanou cokoladu vsypanou do kondenzovaneho mleka. Az se vsechna cokolada rozpusti sundame z vodni lazne a primichame orisky. Pak uz staci jen vlit do zavarovaci sklenice. Dobu trvanlivosti neznam 😀 u nas dele nez tri tydny nikdy nevydrzela 😀

VLOCKOVY KOLAC S MRKVI13535768_1268150933196393_1372987484_n
– 2 hrnky ovesnych vlocek
– 2 hrnky jablecneho dzusu
– 2 hrsti rozinek
– 1 lzice chia seminek (nemusi byt)
– 1 nastrouhana mrkev
Vsechny ingredience smichame a vlijeme do formy. (Ja dala do kulate formy o prumeru 20cm.) Testo je opravdu dost mokre, ale tak to ma byt. Peceme v predehrate troube na 175C 30 minut.

IMG_6514

PISKOT BEZ MOUKY S ANANASOVYM PUDINGEM
– 2 vejce
– 3 lzice hnedeho cukru
– 12 lzic kokosu
– 12 lzic ovesnych vlocek
– 1/2 lzicky prasku do peciva
– 4 lzice vody
Uslehame zloutky s cukrem do peny a pridame 4 lzice horke vody. Znovu vyslehame a pridame kokos, ovesne vlocky a kyprici prasek. Dobre promichame. Z bilku vyslehame penu, kterou opatrne zapracujeme do kokosovo-vlockoveho testa. Testo rozprostreme do pecici fermy (o velikosti 20cm x 30cm) a dame pect do vyhrate trouby. Peceme 30 minut pri teplote 175°C.
Na ananasovy puding
– plechovka ananasu
– 1 vanilkovy puding
Ananas nechame okapat. Ze stavy slite z konzervy uvarime puding. Stavu naredime vodou do objemu 450 ml. Vetsi mnozstvi dame do kastrulku a ohrejeme. Ve zbytku rozmichame pudingovy prasek. Dale pripravujeme podle navodu. Az je puding uvareny pridame na drobne kousky nakrajeny ananas. Promichame a vylejeme na vychladle ,,piskotove,, testo. Podavame vychlazene.

KYNUTA KVETINA
– 2 hrnky hladke mouky
– pul hrnku vlazne vody
– 2 lzice cukru
– 1 pytlik suseneho drozdi
– 1/8 masla
– 1 vejce
Do hrnicku s vlaznou vodou primichame cukr a drozdi. Kvasek nechame vzejit a pak pridame k mouce i s vajickem. Propracujeme v nelepive testo a nechame na teplem miste hodinu kynout. Po hodine testo rozdelime na polovinu. Vyvalime, potreme naplni a zamotame jako strudl. Niti ,,nakrajime,, /stejne jako se kraji cerstvy knedlik) na priblizne 2,5cm dlouho kousicky a vkladame do pripravene formy nebo pekace tak aby byly rezem vzhuru. Mezi jednotlivymi kousicky nechame kousek mista at nam muze testo jeste kynout. Az dame vsechny kousicky do formy nechame jeste alespon pul hodiny kynout na teplem miste. Pote peceme 20 minut na 180 C. Jako napln muzete pouzit tvaroh (Vanicku tvarohu smichanou s 3 lzicemi cukru, spetkou soli a jednim vejcem), marmeladu, puding nebo kakao (Testo potreme nejdriv po cele plose troskou masla, posypeme mouckovym cuktem a kakaem). Zalezi na vasi chuti.

IMG_6395

DYNOVE KOBLIZKY
– 2 a 1/2 hrnku hladke mouky
– pul pytliku suseneho drozdi
– 3 lzicky hnedeho cukru
– 50 ml vody
– 1/2 hrnku na kasi rozmackane uvarene dyne
– 1 vejce
– 4 lzice oleje
– olej na smazeni a trocha mouckoveho cukru a skorice na posypani
Do 50 ml vlazne vody pridame hnedy cukr a drozdi. Do misy nasypeme mouku a az zacne drozdi pracovat pridame k mouce spolu s vejcem, olejem a rozmackanou dyni. Dobre propracujeme v testo a dame na teple misto kynout. Po pul hodine promichame a nechame jeste dalsi pul hodinu. Z testa delame kulicky, ktere v dlani rozplacneme a dame do nahrateho oleje smazit. Smazime po obou stranach dozlatova. Usmazene koblizky dame na ubrousek a poprasime mouckovym cukrem a skorici.
Zkousela jsem i pecenou verzi. Koblizky z trouby byly taky dobre, ale smazeny koblih je proste lepsi 🙂 .

ZAJICCI
– 500g polohrube mouky
– 100g masla
– 200 – 250ml vody
– pytlik drozdi
– 1 vanilkovy cukr
– 1 lzice cukru
– 2 vejce
– spetka soli
– nastrouhana kura z poloviny citronu
– rozinky
Kvasek pripravime z vody lzice cukru a drozdi. Do misy prosijeme mouku s vanilkovym cukrem, pridame rozpustene maslo, zloutky a kvasek. Vypracujeme v nelepive testo a nechame hodinu kynout na teplem miste. Pak z testa valime valecky a tvorime z nich treba zajicky jako my. Stejne testo pouzivam i na buchticky (s kremem) nebo plnene treba tvarohem. Vytvorene tvary potreme bilkem a peceme doruzova na 180C.

MAKOVEC S CITRONOVYM SIRUPEM

MAKOVEC S CITRONOVYM SIRUPEM
– 2,5 hrnku mouky
– 3/4 hrnku mleteho maku
– 1/3 hrnku hnedeho cukru
– 1 lzicka kypriciho prasku
– 1/2 lzicky jedle sody
– 1 vejce a 2 bilky
– 1 hrnek mleka
– 1/2 hrnku oleje
– 2 hrsti rozinek
Vsechny suche ingredience smichame v mise. Pridame zloutek, mleko a olej a zymichame. V dalsi mise si vyslehame vsechny bilky v husty snih a pak ho pridame k testu. Pridavame po castech a opatrne vmichavame. Rozetreme na plech a nechame pect na 180C priblizne 30 minut. Nechame vychladit a polijeme citronovym sirupem.
– stava z poloviny citronu
– 3 lzice cukru
V malem kastrulku nachame rozpustit cukr v citronove stave a kratce povarime.

BANANOVA BABOVKA
– 3 hrnky mouky
– 1/4 hrnku cukru
– kyprici prasek
– 2 zrale banany
– 1 vejce
– 1/4 hrnku oleje
– 1 hrnek mleka (ja pouzivam ovesny nebo kokosovy napoj z prasku)
Nejdrive smichame v mise vse sypke a pote pridame na kasi rozmackane banany a vse ostatní. 🙂 Zamichame a nandame do formy (nemusi byt nutne babovkova! My to tak mame radsi.) Peceme na 180°C cca 45 minut.

BABOVKA S KAROBEM A DYNOVOU MARMELADOU
– 3 hrnky mouky
– 1 kyprici prasek
– 3 lzice cukru
– 1 lzice karobu
– 1 lzicka kakaa
– 3 lzice dynove marmelady
– 1 hrnek mleka
– 1/4 hrnku oleje
– 1 vejce
Nejdrive smichame v mise vse sypke a pote pridame vse ostatní. 🙂 Zamichame a nandame do formy (nemusi byt nutne babovkova! My to tak mame radsi.) Peceme na 180°C cca 45 minut.

SLANE ,,SUSENKY,,

12804370_1191727384172082_765760504_n

SEMINKOVE SUSENKY – SLANE
– 100g mouky
– 2 lzice chia seminek + 70 ml vody
– 2 lzice sesamovych seminek
– 2 lzice slunecnicovych seminek
– 2 lzice dynovych seminek
– 2 lzice lneneho seminka
– 1 hrst kesu orisku
– 1 lzice oleje
– ¾ lzicky soli
Chia seminka namocime do vody. V kuchynskem robotu si rozsekame vsechny ostatni seminka a kesu orisky. V mise si smichame mouku se soli a pridame smes rozsekanych seminek , olej a chia seminka, ktera nam vytvorila ,,sliz,,. Testo dobre propracujeme. Vyvalime tenky plat a nakrajime pozadovane tvary nebo udelame kulicky a rozplacneme na plechu vylozene pecicim papirem.
Vyborne misto peciva, nebo jen tak na chut s dipem nebo pomazankou 🙂

IMG_6481

JOGURTOVE TYCINKY
– maly recky jogurt
– 1 vejce
– 50g najemno nastrouhaneho tvrdeho syru
– spetka soli
– 17-20 lzic celozrnne mouky
– 1 lzice olivoveho oleje
– bylinkove koreni podle vasi chuti
V mise smichame jogurt s vajickem a olejem. Pridame spetku soli a postupne vmichavame mouku. Testo by mělo byt nelepive a vlacne. Vyvalime na plat a nakrajime na pozadovane tvary. Pokladame na plech vylozeny pecicim papirem. Potreme vodou a posypeme soli a bylinkami podle vaseho vyberu. Vyborne misto peciva, nebo jen tak na chut s dipem nebo pomazankou 🙂

13479770_1265724213439065_1859998007_nOVESNE TYCINKY S RAJSKYM PROTLAKEM
– 2 hrsti dynovych seminek
– 2 hrsti slunecnicovych seminek
– 1 hrst sesamovych seminek
– 5 hrsti ovesnych vlocek
– 1 lzicka oregana
– 1/4 lzicky soli
– 1 vejce
– 3 lzice rajskeho protlaku
Vsechna seminka dame do kuchynskeho robotu a roumixujeme i s ovesnymi vlockami. Pak presypeme do misy, pridame vse ostatni a dobre promichame. Vznikle testo dame na plech vylozeny pecicim papirem a rozvalime na rovnomerny plat, ktery nakrajime na prouzky. (Pokud bude testo lepive… pridejte trochu vlocek.) Peceme v predehrate troube na 150C 20-25 minut. Vyborne misto peciva, nebo jen tak na chut s dipem nebo pomazankou 🙂

POMAZANKY

POMAZANKA Z CERVENE COCKY
– 100g cervene cocky
– 3 mensi mrkve
– 1 lzice olivoveho oleje nebo masla
– sul, kari koreni, cesnek
Cocku dame varit. Na jemno nastrouhame mrkev a pote pridame k cocce. Az je cocka uvarena sundame z plamene a dochutime soli, kari korenim a cesnekem. Nakonec pridame lzici olivoveho oleje a vse dobre promichame.

FAZOLOVA POMAZANKA
-1 plechovka cervenych fazoli
– 1 rajce
– 1/4 cibule
– listy rapikateho celeru
– 3 lzice kecupu
– sul
Fazole scedte a nechte okapat. Pote dejte vsechny ingredience do mixeru a rozmixujte 🙂 . Podavejte na teplem toustu.

OLIVOVA POMAZANKA
– 1 balicek oliv
– pul kelimku pomazankoveho masla
– hrst nakliceneho munga
– 1 jarni cibulka
Olivy slijte a dejte do mixeru. Pridejte vse ostatni a rozmixujte 🙂 . Podavejte s cerstvym pecivem.

VITAMINOVA POMAZANKA
Budete potrebovat:
– pul kelimku pomazankoveho masla
– pul kelimku tvarohu
– najemno nastrouhanou mrkev
– hrst naklicene vojtesky
Pomazankove maslo a tvaroh dobre promichame v jedne misce. Pridame nastrouhanou mrkev a vojtesku a znovu promichame. Muzete pridat spetku soli podle chuti.
Mrkev obsahuje nejen vitaminy, mineraly, stopove prvky, ale obsahuje dalsi uzitecne latky, mimo jine i vlakninu a beta-karoten, ktery patri mezi antioxidanty a pomaha telu v boji se stresem a znecistenym prostredim.
Klicky vojtesky obsahuji vitaminy A, E, D, K a vitamin B6 – pyridoxin. Dale obsahuje mineraly (draslik, vapnik, fosfor, zelezo) a chlorofyl, ktery ma dezinfekcni a antisepticky efekt. Je bohata na bilkoviny, kterych obsahuje az 40%. Alkalizuje a detoxikuje organismus, zmirnuje zanety, zlepsuje traveni a posiluje imunitni system.

SLADKA JIDLA

LIVANECKY ZE SLADKYCH BRAMBORLIVANECKY ZE SLADKYCH BRAMBOR
– sladkou bramboru
– 1 vejce
– mouka
– 1/4 lzicky jedle sody
– spetka soli
Sladkou bramboru oloupete a nakrajite na kostky a date varit. Az zmeknou odstavite a nechate vychladit. V robotu rozmixijte na pyre, pridate vajicko a mouku. Mouky dejte tolik, aby vam vzniklo hustsi, ale stale tekute testo. Pridejte jedlou sodu, sul a promichjte. Na rozehrate panvi delejte mala kolecka a smazte po obou stranach. Podavejte s kopeckem reckeho jogurtu a lzickou marmelady.

PODZIMNI JABLECNE PLACICKY
Budete potrebovat:
– 4 vetsi jablka
– 1 vejce
– celozrna mouka
– skorice
– lzici medu (neusi byt)
– recky jogurt
Jablka nastrouhejte na hrubem struhadle. Prebytecnou stavu vymackejte a do misy k jablkum pridejte vejce, med, trochu skorice (mnozstvi podle Vaseho vkusu) a zasypejte moukou. Vzniknout by melo testo podobne tomu na bramboraky. Mensi placicky smazte na kokosovem oleji dozlatova. Podavejte teple s kopeckem reckeho jogurtu.

SLANA JIDLA

turinovy nakypTURINOVY NAKYP
– 2 hrnky nastrouhaneho turinu
– 1 1/2 hrnku mouky
– 1/2 hrnku jogurtu
– 2 vejce
– 50g nastrouhaneho tvrdeho syru na posypani
– 1 lzicka kypriciho prasku
– 1 lzicka soli
– majoranka
– mlety kmin
Vsechny ingredience a polovinu nastrouhaneho syru smichame v mise. Okorenime podle chuti, dame do mensi zapekaci misy, posypeme zbytkem nastrouhaneho syru a peceme v troube na 175C 40 minut. Podavame se zeleninovym salatem. Da se jist za tepla i studena.

13511573_1268151003196386_125122585_nFAZOLOVE ,,KARBENATKY,, NEBO ,,BURGRY,,
– 300 g varenych cervenych fazoli
– 1 vejce
– strouhanka
– sul
– majoranka
– grilovaci koreni
Fazole v mise rozmackame vidlickou tak, aby nebyly uplne na kasi. Pridame vajicko, sul, koreni a dobre promichame. Prisypeme trochu strouhanky a zamichame. ,,Testo,, by se nemelo lepit a mely be se z ni dobre tvorit placicky, ktere pak osmazime na panvi, nebo upeceme v troube. Podavame jako karbenatek… 😀 nebo do burgru 😀

PECENE SLADKE BRAMBORYPECENE SLADKE BRAMBORY
– 1kg sladkych brambor
– 1 cibule
– 3 rajcata
– 5 zampionu
(- cuketa)
(- paprika)
– olej
– grilovaci koreni
Stadke brambory oloupejte a podelne nakrajejte. Cibuli nakrajejte na vetsi kousky, rajcata i zampiony na ctvrtiny (cuketu a papriku na kostky). Na plech naskladejte vsechnu zeleninu, potrete ji troskou oleje a posypejte grilovacim korenim. Pecte pod alobalem 20 minut na 180C. Pak sundejte alobal a pecte dalsich 15 minut. Po oplynuti doby zkuste pichnout do brambory. Pokud je mekka… muzete servirovat. Vyborne se k tomu hodi jogurtove dipy.

13510566_1265732823438204_762327095_nCUKETAKY
– 2 mensi cukety
– 1 vejce
– mouka
– 2 strouzky cesneku
– sul
Cukety nastrouhame na hrubem struhadle. Pridame rozmackany cesnek, sul a vejce. Dobre promichame a pridame trochu mouky. Tolik, aby vzniklo testo podobne testu na bramboraky. Z testa delame lzici placicky na panvi s rozehratou troskou oleje. Smazime po obou stranach. Podavame s varenym bramborem.

REPAKYREPAKY
– 500g kratce povarene cervene repy
– 1 vejce
– mouka
– sul, majoranka
Cervenou repu nastrouhame na hrubem struhadle. Pridame koreni a vejce. Dobre promichame a pridame trochu mouky. Tolik, aby vzniklo testo podobne testu na bramboraky. Z testa delame lzici placicky na panvi s rozehratou troskou oleje. Smazime po obou stranach. Podavame s kuskusem a klicky vojtesky.

BROKOLICOVO-KVETAKOVE PLACICKYBROKOLICOVO-KVETAKOVE PLACICKY
– mala brokolice
– maly kvetak
– vejce
– mouka
– sul, pepr, mlety kmin
Brokolici a kvetak si uvarime predem a nechame vychladnout. Rozmackame je vidlickou a pridame koreni a vejce. Dobre promichame a pridame trochu mouky. Testo by melo byt hustsi. Z testa delame lzici placicky na panvi s rozehratou troskou oleje. Smazime po obou stranach. Podavame s varenym bramborem.

 

IMG_6453

PORKOVY KOLAC
Testo:
– 200g hladke mouky
– 200g celozrnne mouky
– jeden sacek suseneho drozni
– 1 lzicka soli
– 200 ml vody
– 3 lzice oleje
– 1 vejce
Ve vlazne vode rozmichame cukr a pridame drozdi. Nechame na teplem miste pod uterkou pracovat. Do misy si prosijeme mouky i se soli. Vzejity kvasek pote pridame k mouce stejne jako vsechny ostatni suroviny a propracujeme v nelepive testo. Pote nechame kynout na teplem miste prekryte uterkou hodinu.
Napln:
– 2 velke porky
– 2 vejce
– 100g tvrdeho syra
– sul
Porek nakrajime na kolecka a chvili podusime na pavni. Nechame vychladnout a pridame dve vajicka a najemno nastrouhany tvrdy syr. Dochutime soli a dobre smes promichame.
Vykynute testo vyvalime rovnomerne na plechu. Propichame po cele plose vidlickou a rovnomerne rozprostreme porkovou smes. Peceme ve vyhrate troube na 180°C 40 minut. Chutna jak teply, tak i studeny.

TUNAKOVE POLSTARE
Testo:
– 400g hladke mouky
– drozdi (jeden sacek – pouzivam susene)
– 1 lzice cukru
– lzicka soli
– 1 vejce
– 200 ml vlazne vody
– 3 lzice oleje
Do vlazne vody pridame cukr, drozdi a nechame prekryte uterkou na teplem miste. Odvazime si mouku a presijeme i se soli. Vzejity kvasek pridame k mouce stejne jako vsechny ostatni suroviny a vypracujeme hladke nelepive testo. Pote nechame kynout na teplem miste prekryte uterkou hodinu.
Mezitim si pripravime napln:
– 1/4 velke cibule, nebo jedna mala
– miska mrazene zeleniny (mix hrasek, kukurice, mrkev)
– konzerva tunaka
– 4 rajcata
– 2 lzice rajskeho protlaku
– sul, bazalka, oregano a trocha grilovaciho koreni
Najemno nakrajenou cibuli osmazime, pridame nakrajena rajcata a mrazenou zeleninu a kratce nechame podusit. Pote pridame tunaka a koreni.
Testo si rozdelima na 3 stejne velke dily. Rozvalime do obdelnikoveho tvaru, ktery rozrizneme na stejne velke 4 obdelnicky. Doprostred poloviny obdelnicku dame lzici tunakove smesi a priklopime druhou polovinou. Okraje zamackneme a vznikly obdelnikovy polstarek dame na plech vylozeny pecicim papirem.
Peceme ve vyhrate troube na 180°C 20 minut.
Vetsinou je delam k veceri, ale je to i dobra svacinka na piknikove vylety.

SALATY

13595833_1273903409287812_170399354_nTURINOVY SALAT S JOGURTEM
– nastrouhany turin
– jogurt
– jarni cibulka
– sul
K nastrouhanemu turinu pridame jogurt. Spis min, nez vic. (Turin pusti hodne vody.) Pridame jarni cibulku, sul a dobre promichame. Podavame jako salat k hlavnimu jidlu.

 

13480428_1265723973439089_1838983072_nSALAT S CERVENOU REPOU A BALKANSKYM SYREM
– ledovy salat
– predem uvarenou cervenou repu
– balkansky syr
Salat natrhame, repu nakrajime na nudlicky a posypeme rozdrobenym balkanskym syrem. Vim… zadna veda to sice neni, ale v jednoduchosti je krasa 🙂 Prikusovat muzete opeceny toustik, nebo nic 🙂

 

 

VAJICKOVY SALAT S KLICKYVAJICKOVY SALAT S KLICKY
– 5 na tvrdo uvarenych vajec
– mensi miska naklicene cocky
– mensi miska nakliceneho munga
– ledovy salat
– 1 lzice tatarky
– 3 lzice bileho jogurtu
– sul, pepr
Vajicka nakrajime na kosticky a dame do misy. Prisypeme naklicenou cocku a mungo. Pridame tatarku s jogurtem a podle chuti osolome a opeprime. Podavame na taliri vystlanem ledovym salatem.